Bueskytteren

Av Nicolai Mejdell

  • Hva ser du?
  • Hva slags kunstverk er dette?
  • Hva er det gutten gjør?
  • Hvorfor er gutten nesten naken?
  • Dette er det eldste kunstverket som er utstilt ute på Fornebu. Hva er det ved kunstverket som får oss til å tenke at dette ikke er et helt nytt verk?
  • Hva forbinder du med bueskyting?
  • Hva synes du om plasseringen av dette verket?

Om verket

En gipsmodell av Bueskytteren ble gitt til Snarøya skole i 1957 og ble senere støpt i bronse. Den har årstallet 1896 innstøpt, så det må derfor være et tidlig verk av kunstneren. Skulpturen er i en klar figurativ stil, så vi kan lett se hva skulpturen forestiller. Vi vet ikke om denne skulpturen forestiller en bestemt skikkelse, eller om den er en dekorativ skildring av en gutt som målbevisst spenner buen.

På slutten av 1800-tallet var det stor interesse for norrøn mytologi. Der er guden Ull kjent som både jaktgud, buegud og skigud. Han er en av de eldste nordiske gudene.

Om kunstneren

Nicolai Mejdell (1877-1957) var en svensk kunstner som var bosatt i Kristiania. Han er spesielt kjent for sine skulpturer og relieffer utført i tre, og han har utsmykket flere kirker.

Forslag til praktiske oppgaver

Kopier figuren

Kan du lage din egen lille skulptur av bueskytteren i leire eller i et annet materiale? Prøv å få figuren din til å bli mest mulig lik bueskytteren.

Bevegelse

Hvordan kan du uttrykke bevegelse? Hva er det som gjør at bueskytteren ser ut til å treffe målet med pilen sin. Hvis armen hadde vært avslappet, hadde det da sett ut som at bueskytteren ville truffet målet?

Tegn bueskytteren to ganger. Den første gangen er armen er avslappet, den andre gangen er den i bevegelse.

Er det en oppgave du har lyst å gjøre som kunstverket har inspirert deg til?

Nicolai Mejdell: Bueskytteren

Bueskytteren